Nessie

Nessie.

“Wetenschappers hebben in Schotland honderden pootafdrukken gevonden van plantenetende dinosauriërs met zeer lange nekken. De pootafdrukken hebben een doorsnee van 70 centimeter en zijn waarschijnlijk afkomstig van Sauropoda, plantenetende dinosauriërs met een lichaamslengte van ongeveer 15 meter en een gewicht van 10 ton” Bron : NU.nl/Dennis Rijnvis.

Dit bericht deed me denken aan een vakantie in Schotland. Ik was tien toen ik in het meer van Loch Ness zwom en elk moment de lange nek van het monster van Loch Ness, “Nessie in de volksmond”, naast me verwachtte. Hij verscheen niet en ook de dag erna vond ik hem niet. Nu weet ik waarom: het monster van Loch Ness is geen water- maar een land-dinosaurus; ik zocht op de verkeerde plek. Nessie had geen lange flippers maar stevige poten en liep in plaats van dat hij zwom. Tja. Het heeft even geduurd voordat ze daar in Schotland zijn achter gekomen.

Moet de toeristenindustrie in Schotland nu halsoverkop al de Nessie-artikelen bij het oud vuil zetten en een brontosaurus in de plaats van een plesiosaurus als troetel-monster nemen? Ik denk dat ze geen andere keuze hebben. Elk snotjong van tien weet het verschil tussen die twee sauriërs en laat zich geen verkoop-praatjes van een winkelier op de mouw spelden. Maar: elk nadeel heb zijn voordeel. Het kan ook een nieuwe handel opleveren, want schaarse goederen zijn veel waard. Ik zal eens gaan zoeken waar de plastic Nessie is gebleven die ik van mijn vader heb gekregen; hij ligt vast onderin de speelgoedton. Misschien levert hij wel wat op als ik hem te koop aanbiedt aan een ontroostbare Nessie-verzamelaar.

Lees, beleef en ervaar mooie verhalen