88

88
88. Twee cijfers die voor de meesten niet veelzeggend zijn. Ja, het kampioenschap van het Nederlands voetbalelftal misschien maar verder? Dat is niet wat men er in Duitsland onder verstaat. Daar lopen Neo-Nazi’s rond met deze twee cijfers getatoeëerd op hun lichaam. De eerste 8 staat voor de achtste letter van het alfabet: de “H” van Heil. De tweede 8 kan je gemakkelijk zelf invullen, het moet niet te moeilijk zijn voor deze jongens. Jongens zeg ik, want mannen durf ik hen niet te noemen. Als je als Duitser in dit era nog het gruwelijke Hitler-verleden ontkent of het zelfs verheerlijkt, is er mijns inziens ergens in de ontwikkeling van hun hersenen iets verkeerd gegaan.

Na jaren van een verbod op demonstraties mogen deze jongens vanuit hun donkerbruine kelders weer vrijelijk de straat op. In Keulen konden ze afgelopen zondag na de oproep van social media, onder het mom “om iets tegen het salafisme te doen”, weer hun gezicht laten zien, en dat deden ze massaal. De “Demonstration gegen Salafisten” draaide uit op “fünftausend Neo-Nazí’s und Hooligans gegen Polizei”, met als gevolg hevige gevechten, kapot gemaakt straatmeubilair en een omgekeerd politiebusje. Daar hadden de plaatselijke autoriteiten niet op gerekend. Ze waren dan ook hoogst verbaasd over de aanwezigheid van het grote aantal “kaalkoppen”. Ze dachten dat ze die Neo-Nazi’s zo onderhand wel kwijt waren en zijn druk doende met de terugkeer-IS’ers uit Syrië, als ze al terugkeren. Al waren het maar duizend Neo-Nazi’s en voor de rest relschoppers die zich verheugden op een middagje matten met de politie, elke “kaalkop” met sympathieën voor het Derde Rijk is er naar mijn mening een te veel.

Wat de autoriteiten hebben nagelaten was deze minder begaafde broeders een helpende hand te bieden. Nu ze allemaal bij elkaar waren, hadden ze hen een snelcursus “Hitler-Duitsland” kunnen aanbieden. In twee lessen de opkomst en ondergang van de dictator en zijn rampspoed voor Duitsland uitleggen, en dan in groepjes van tien man meenemen naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Een investering die je er denk ik weer uit haalt, want bij een volgende demonstratie zijn er dan misschien nog maar 100 “kaalkoppen” die je hoeft te volgen. Met het geld dat je met deze actie uitspaart kan je een nieuw politiebusje aanschaffen. Ik weet dat het een ideaal-beeld is maar ik droom graag over een haat-arme maatschappij.

Lees, beleef en ervaar mooie verhalen