De berg van Zwolle

De berg van Zwolle
Op Wikipedia is te lezen: “Zwolle is in de Middeleeuwen ontstaan op een dekzandrug tussen de IJssel en de Overijsselse Vecht aan het riviertje de Aa. Dit was een hoger gelegen en bewoonbare plek in het verder moerassige landschap. Zo’n plek werd destijds een ‘suol’ genoemd. De zandrug is nog altijd zichtbaar door de hoogteverschillen in de stad.”

Nou, volgens mij is die zandrug zeer prominent zichtbaar in het stadsbeeld. Op de Schaepman-locatie aan de Thorbeckegracht is een berg van formaat verrezen. Hij is zo hoog dat hij de Peperbus bijna in hoogte evenaart. Zou het een teken zijn voor de Zwollenaar dat het bergopwaarts gaat met de stad? Dat oude tijden zullen herleven? Dat de Hanzestad Zwolle de komende jaren een grote bloei zal beleven? De KNVB-beker voor PEC Zwolle, goud en brons voor de broers Mulder, in de top 5 van economische toplocaties, Sint Nicolaas die elk jaar een bezoek brengt; Zwolle timmert aan de weg en telt mee in Nederland.

Als niet geboren Zwollenaar uit den vreemde heb ik de stad in mijn twintigjarige verblijf zien groeien en bloeien. Ik noem alleen al de feesten en evenementen die de stad doen bruisen: het grootste bevrijdingsfeest van Nederland, het stads- en stratenfestival, de blauwvingerdagen, de boekenmarkt, de ijssculpturen. En dan hebben we de cultuur met fietsstad nummer 1, museum de Fundatie, Theater De Spiegel en veel creatieve initiatieven van bewoners. Saai kan Zwolle zeker niet meer genoemd worden.

Soms denk ik wel eens dat ik in de randstad woon, zo druk en vol is het tijdens de koopavond of op de zaterdagmarkt. Maar dan loop ik zondagmiddag door de Diezerstraat en ben ik alleen. Dat is gelukkig ook nog steeds Zwolle; even rust in al die hectiek, dat doet een mens goed. “Vette pech” heeft Herman Brood gezegd over zijn geboorteplaats, maar ik voel me thuis in deze grote kleine stad.

Lees, beleef en ervaar mooie verhalen