Een nieuw jaar!

Column 11: Een Nieuw Jaar!

Een Nieuw Jaar!

We hebben het weer achter de rug: de lijstjes met overledenen; het woord van het jaar; de beste politicus; de beste sporter (altijd een voetballer), de meeste vliegtuigongelukken in een jaar, de warmste maand november ooit gemeten en al die andere ABC’tjes. Het oude jaar is voorbij en met weemoed of opluchting, dankbaarheid of teleurstelling kijken we terug op dit overvolle en drukke jaar.

Op 2 januari kregen we de hot or not, het aanstormend schrijftalent, de belofte in de musicalwereld en het raden naar Wie is de Mol? Leuk is dat, het nieuwe jaar is net begonnen en nu al willen we weten wat hij ons gaat brengen, zoeken we manieren om de toekomst te voorspellen en trachten we deze naar onze hand te zetten, om dan aan het eind van het jaar te kunnen zeggen: “Zie je wel dat het klopte!”.

Een beetje structuur in dit soms chaotische leven vinden we erg prettig, want de boel loslaten en maar zien waar we belanden is de goden verzoeken, en dat mogen we nooit doen, wordt gezegd. Dat ze daarboven met dobbelstenen gooien en lachen om weer een zoveelste domme actie van het mensdom moeten we voor lief nemen; de hele dag op een wolk moeten zitten is geen pretje. Maar misschien moeten we toch eens hun voorbeeld volgen en niet alles bij voorbaat in kaders en hokjes willen plaatsen. Gooi open die ramen, laat die frisse wind maar waaien en plan niet alles voor heel het jaar al vast in. Geen businessplannen of prospectussen maar een leeg vel papier. Geen tot achter de komma uitgerekende hypotheek maar loslaten van die schijnzekerheid. Laat je verrassen door wie en wat er op je pad komt en lach om de obstakels. Stuiter je net als een van de goden van jouw wolk op een andere, benut dan die kans om zelf iets van de situatie te kleien. Ogen en oren open en leven!

Lees, beleef en ervaar mooie verhalen