Rugzakkers

Rugzakkers

Zondag ben ik met mijn vriendin gaan wandelen vlakbij de Utrechtse Heuvelrug. Beiden hebben we net elk een nieuwe rugzak gekocht voor onze wandelvakantie ergens  half september. Die moet nog worden uitgetest en wat is er beter om het in eigen land met zulke mooie wandelroutes te doen?
Met een lichte bepakking — een paar kledingstukken, sandalen, een EHBO-kit en wat proviand — rijden we met de auto van Zwolle naar onze plek van bestemming. We parkeren de auto in Ederveen en hangen onze rugzak om. Het is nog koud in de vroege ochtend en de dauw staat op het gras. Nadat we het dorp uit zijn maakt een fronsend kijkende lucht langzaam plaats voor een meer open en blauw gelaat. Ondanks het zuurpruimerige praatje van Piet Paulusma belooft het een mooie wandeldag te worden.
Al gauw hebben we de bewoonde wereld achter ons gelaten en lopen we tussen verlaten akkers en beboste lanen. Vier koeien in een weide kijken ons dromerig en meewarig aan en ook de vogels die overvliegen lijken ons, twee rugzakkers, maar vreemde zondagsgasten te vinden. We stappen door terwijl ik af en toe mijn schouderbanden wat aantrek of losser maak. Ik heb altijd even wat tijd nodig om tijdens het eerste uur mijn rugzak of schoeisel aan mijn lichaam aan te passen. Mijn partner moet altijd lachen als ze ziet hoe ik mijn schoenveters onderweg weer wat strakker strik.
Op een kwart van de wandeling komt de zon steeds meer tussen de wolken door. We hebben honger gekregen en vinden het tijd worden voor een paar boterhammen en wat fruit. Hoewel er op onze eerste etappe geen enkel bankje te bespeuren is houden we goede hoop dat we ergens een mooi plekje zullen vinden. En ja hoor, alsof het voor ons is neergezet komen we bij een op palen gezette trekhut met een weidse blik over de natuur.
Bij mijn tweede boterham stoot mijn vriendin me aan. ‘Zag je die vogel? Hij dook in het water en kwam er weer uit. En daarna deed hij het nog een keer.’
‘Een ijsvogel,’ is direct mijn conclusie, want alleen die duikt als een torpedo het water in. Ik blijf minutenlang naar de aangewezen plek kijken maar de ijsvogel laat zich niet meer zien.
We vervolgen onze tocht en worden genoodzaakt onze jas uit te trekken, zo warm schijnt de zon inmiddels op ons hoofd. Rugzak los, jas er aan of er in en weer verder. Ons pad loopt door een moerassig stuk land met vennen waar onze schoenen diep in de modder zakken. Met onze broekspijpen opgerold komen we vervolgens door een donker bos vol met hazelnootstruiken, dat we na een kwartier achter ons laten. De zon die even tevoren zo fijn heeft geschenen vind het welletjes en verschuilt zich achter langzaam dichter en donker wordende wolkenpartijen. Heel in de verte klinkt een vaag gerommel van onweer en de eerste regendruppels vallen naar beneden. Het karakter van het landschap verandert even snel als het weer. Met de eerste regendruppels doemt ook de eerste boerderij op aan de kim. De boer heeft zondagsrust en ook zijn velden liggen er sereen bij. Twee waakhonden verstoren de rust en komen dreigend grommend op ons af. We stappen moedig door zonder ze aan te kijken en algauw laten de dieren ons met rust.
Een volgende hindernis is een zompig grasveld vol koeienvlaaien die door draad is afgezet, en waar we overheen moeten klimmen via een stap-over. Dat gaat goed, maar aan de andere kant van het veld heeft de boer voor de stap-over een geul gegraven om het teveel aan water te laten weglopen. Met een grote stap overbruggen we het water en kunnen zo onze voeten droog houden. Blij dat we weer op een hard zandpad lopen kijken we met een zorgwekkende blik omhoog waar donker-paarse wolken komen aandrijven. We maken ons op voor de laatste paar kilometers naar het beginpunt van onze wandeltocht. Het dorp komt al in zicht. Zullen we het vandaag dan toch net niet helemaal droog houden? Van de regen in de drup zegt het spreekwoord maar bij ons in het precies omgekeerd. Het laatste stukje door het dorp moeten we rennen om droog onze auto te bereiken. Het was een leuke en goede test-dag voor onze rugzakken; ze mogen in september met ons mee.

Lees, beleef en ervaar mooie verhalen