De vloek van de baardman

De Vloek van de Baardman

Ergens tussen mijn adolescentie en mijn volwassenheid in heb ik iets verkeerds gedaan waardoor ik nu heel mijn leven onder een vloek moet zuchten. Heb ik in mijn ijdelheid als mens de goden bespot of met een verkeerd woord de toverkol uit het dorp kwaad gemaakt? Wie het ook is en waarom hij of zij mij moet hebben, deze persoon heeft mij de Baardman op mijn nek gestuurd om de vloek ten uitvoer te laten brengen. De Baardman is er bij elk ochtendkrieken en kijkt mij recht in de ogen aan. Hij zegt niets maar ik weet wat hij van me wil. Hij wil dat ik mij aan een ritueel onderwerp om de vloek voor weer een dag te verlengen.

Het ritueel begint met de zelfreiniging door middel van zuiver koud water. Iets anders dan dat mag niet. Als de Baardman merkt dat ik mij aan deze eerste handeling wil onttrekken glijdt zijn hand op mijn keel en stoot hij daarbij een raspend keelgeluid uit. Als ik dat geluid hoor weet ik dat mijn laatste uur geslagen kan hebben. Ik heb het nooit zo ver laten komen om de wassing over te slaan. Vervolgens moet ik vier verschillende blank gepoetste voorwerpen uit een ivoren doosje nemen, deze zorgvuldig in elkaar zetten tot een instrument en het voor me neer leggen. Dan reikt de Baardman mij een wit wolkje aan dat ik over mijn wangen, bovenlip, kin en hals moet smeren; het ruikt naar gemalen eenhoorn-hoef. Alles van het wolkje moet ik gebruiken, ik mag niets weggooien. Als ik dan bevend voor wat gaat komen het instrument ter hand neem en het opricht ziet de Baardman hoe het glanst in het licht. Met een onverbiddelijke knik van zijn hoofd gebaart hij me dat ik verder moet gaan.

Het gebeurt soms dat ik mij in dit laatste deel van het ritueel niet volledig wijd aan de regels en dan vloeit er bloed. Dan sijpelt er een minuscuul rood spoor langs mijn hals naar beneden. De Baardman kijkt me dan spottend aan maar zegt niets. Pas als ik het ritueel heb voltooid mag ik mijn handen in onschuld wassen. Hoe graag ik ook zou willen, ik kan niet onder de vloek van de Baardman uit komen. Ze zeggen dat alleen vrouwen elke maand bloeden, maar ik weet dat er ook mannen zijn zoals ik die daar niet aan ontkomen.

Lees, beleef en ervaar mooie verhalen